نقدهای بسیاری برای بیمه «سلامت» مطرح است. محور اصلی و عمده این نقدها بر این نکات استوار است: «بیمه سلامت پوشش کافی ندارد. پزشکان و داروخانهها هنوز این بیمه را آن طور که باید و شاید قبول ندارند.» این گلایهها در شرایطی است که بیمه شدن تمام ایرانیان و استفاده از خدمات بیمه در فلسفه شکل گیری این بیمه به عنوان یک اصل بنیادین گنجانده شده بود.
با این حال از منظر مردمی چالشها و پرسشهایی درباره عملکرد و شیوه اجرای بیمه سلامت وجود دارد. از جمله مسائل مهم و مورد بحث میتوان به این موارد اشاره کرد که چرا برخی از بیماریها تحت پوشش بیمه سلامت قرار نمیگیرند؟ آیا این امکان وجود دارد که بیمه سلامت به عنوان بیمه پایه، بیمههای مکمل را به طور کامل پوشش دهد؟ بی میلی پزشکان خصوصی برای پذیرش بیمه سلامت نیز دیگر چالش مردمی است.
غلامزاده، یکی از شهروندان مشهدی است که در تماس با روزنامه گلایه هایش را برای بیمه سلامت این طور مطرح میکند: بیمه سلامت خیلی از بیماریها را پوشش نمیدهد و همیشه باید پول اضافه بدهم. این بیمه بیماریهای روان درمانی، ژنتیکی، عفونی، مزمن و صعب العلاج را پوشش نمیدهد.
این شهروند مشهدی یک دلیل برای پوشش ناقص بیمه سلامت مطرح میکند. او معتقد است که هزینههای این بیماریها بسیار زیاد است؛ بنابراین بیمه سلامت به صورت گلچین بیماریها را پوشش میدهد. این شهروند مشهدی به منابع بیمه سلامت نیز اشاره دارد. او میگوید: در نقطه مقابل بیمه سلامت منابع کافی ندارد.
غلامزاده میافزاید: در پیگیریهایی که از بیمه سلامت داشتم، نداشتن بودجه را مطرح کرده اند. میگویند که این بیماریها باید زیرپوشش بیمههای تکمیلی قرار بگیرند. اما بیمه تکمیلی خیلی گران است و همه نمیتوانند پرداخت کنند.
موضوع دیگری که در پیامکهای شهروندان مطرح میشود درباره داروهای ترک اعتیاد است. شهروندی با ارسال پیامک موضوع داروهای ترک اعتیاد را این طور مطرح کرده است: از بیمه سلامت تقاضا داریم که داروهای ترک اعتیاد را نیز تحت پوشش قرار دهد.
محور دیگر گلایههای مردمی، درباره پزشکان بخش خصوصی و رغبت نداشتن آنها برای پذیرش بیمه سلامت است. این موضوع را فضائلی یکی دیگر از شهروندان مشهدی مطرح کرده است. او درباره پذیرش نشدن این بیمه در مطبهای خصوصی با ارسال پیامکی این طور نوشت: اغلب پزشکان مطبهای خصوصی بیمه سلامت را قبول نمیکنند. بیمه تکمیلی هم خیلی از بیماریها را پوشش نمیدهد. با این شرایط مجبوریم از جیب خودمان پول بدهیم. گاهی مجبوریم با این هزینههای سنگین قید درمان را بزنیم.
قطعا زندگی با بیماری روی و روحیه تأثیر منفی میگذارد. من احساس عدالت نمیکنم و فکر میکنم دولت به ما توجه نمیکند.
شهروند دیگری در پیامک خودش برای بیمه سلامت پیشنهادی دارد. در متن پیامک او آمده است: پیشنهادم این است که بیمه سلامت همه بیماریها را پوشش دهد و هزینهها را کم کند. بیمه تکمیلی نیز باید ارزانتر شود و شرایط راحت تری داشته باشد. دولت هم باید بیشتر به سلامت مردم اهمیت و منابع مالی بیشتری را برای بیمه سلامت اختصاص دهد.
پیگیری موارد درخواستی و گلایههای شهروندان را از مدیرکل بیمه سلامت خراسان رضوی جویا میشویم. محمد وجدانی درباره چتر ناقص بیمه سلامت برای پوشش بیماریها این طور توضیح میدهد: مجموعه پوشش خدمات سازمان بیمه سلامت ایران براساس دستورالعملها و مصوبات شورای عالی بیمه و نیز هیئت وزیران است؛ بنابراین خارج از آنها نمیتوان اقدامی کرد.
مدیرکل بیمه سلامت خراسان رضوی میافزاید: با تمهیدات دولت سیزدهم از ابتدای سال جاری سه دهک اول درآمدی به صورت رایگان زیر پوشش بیمه سلامت قرار گرفته اند.
وی در ادامه از افزایش تعداد دهکهایی که به صورت رایگان زیرپوشش بیمه سلامت هستند میگوید و در توضیحاتی تکمیلی این طور بیان میکند: از تیر امسال پنج دهک نخست درآمدی که براساس آزمون ارزیابی وسیع وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی تعیین میشود، به صورت رایگان تحت پوشش بیمه سلامت ایرانیان قرار گرفته اند.
به گفته او سایر دهک ها، (تا دهک نهم) نیز از تخفیفات دولتی برخوردار میشوند. توضیح تخفیفات دهکها از این قرار است: دهک ششم ۸۰ درصد تخفیف، دهک هفتم ۷۰ درصد، دهک هشتم ۶۰ درصد، دهک نهم ۵۰ درصد تخفیف و دهک دهم باید مبلغ حق سرانه را که عدد ۱ میلیون و ۴۳۵ هزار و ۲۰۰ تومان است به صورت کامل پرداخت کند.
وجدانی در مورد مراکز تحت پوشش بیمه سلامت نیز میگوید: طبق بند «ف» تبصره ۱۷ قانون بودجه امسال، صندوق بیمه سلامت همگانی و ایرانیان ادغام شدند و به صندوق بیمه سلامت همگانی ایرانیان تغییر یافتند؛ بنابراین امکان پذیرش بیماران در تمامی مراکز طرف قرارداد فراهم است و تمامی بیمه شدگان در تمامی مراکز درمانی، پذیرش میشوند.
او در ادامه میگوید: در این راستا بیمه شدگان صندوق بیمه سلامت همگانی ایرانیان میتوانند به مراکز درمانی طرف قرارداد یا غیرطرف قرارداد مراجعه کنند. نکته دیگر آنکه چنانچه بیمه شده دارای پزشک خانواده باشد در صورت نیاز میتواند با دریافت کد ارجاع از پزشک خانواده خود به متخصص مربوط مراجعه کند.
مدیرکل بیمه سلامت خراسان رضوی این را هم اضافه میکند که تمام مؤسسات درمانی و مطبها طبق قانون، موظف به عقد قرارداد با اداره کل بیمه سلامت خراسان رضوی هستند.
او درباره پوشش داروهای ترک اعتیاد نیز میگوید: هر فردی که دارای بیمه پایه (سلامت، تأمین اجتماعی یا نیروهای مسلح) باشد، میتواند به مراکز درمان اعتیاد طرف قرارداد مراجعه کند و از خدمات بیمهای درمان اعتیاد بهرهمند شود.
مدیرکل بیمه سلامت خراسان رضوی با بیان اینکه از جمعیت ۶ میلیون و ۴۰۰ هزار نفری استان خراسان رضوی درحال حاضر تعداد ۳ میلیون و ۸۵۳ هزار نفر زیر پوشش اداره کل بیمه سلامت هستند، میگوید: در مشهد نیز تعداد یک میلیون و ۶۰۳ هزار و ۴۰۰ نفر زیر پوشش این اداره کل هستند. علاوه بر آن شهروندان میتوانند از طریق مراجعه به دفاتر پیشخوان طرف قرارداد یا سامانه خدمات غیرحضوری بیمه سلامت، برای ثبت نام این بیمه اقدام کنند.